Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας

19-20-21 Οκτώβρη Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού

(στην πρώην αμερικανική βάση, 200 μέτρα από την Τροχαία Ελληνικού)

Τα τελευταία χρόνια βλέπουμε να αναδύονται και να αναπτύσσονται όλο και περισσότερες ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας, αχρήματης, ανταλλακτικής οικονομίας σε όλη την Ελλάδα αλλά και κολεκτίβες εργασίας.

Η δράση και η συμμετοχή σ” αυτά αποδεικνύει σε όλους μας ότι ένας άλλος κόσμος είναι όχι απλά εφικτός αλλά υπαρκτός. Ένας κόσμος όπου οι νόμοι της αγοράς και το υπάρχον οικονομικό σύστημα της εκμετάλλευσης της ανθρώπινης εργασίας για το κέρδος καταρρέουν και όπου οι ανθρώπινες σχέσεις αποκτούν εκ νέου νόημα.

Η εξαθλίωση και η περιθωριοποίηση που μας επιβάλλονται, στο όνομα της κρίσης και της ανάπτυξης, αντιμετωπίζονται μέσα από την συλλογική δημιουργία και την αλληλεγγύη (με τελευταίο το παράδειγμα των εργαζομένων της βιομηχανικής μεταλλευτικής). Σε πολλούς από εμάς που συμμετέχουμε σε ομάδες και δίκτυα αλληλέγγυας οικονομίας γεννήθηκε η ιδέα πραγματοποίησης ενός φεστιβάλ. Θα θέλαμε το Φεστιβάλ να αποτελέσει σημείο συνάντησης, ανταλλαγής απόψεων και επικοινωνίας μεταξύ όλων αυτών των εγχειρημάτων, αλλά κυρίως να μπορέσει όλο αυτό το ρεύμα αυτόνομης και αλληλέγγυας δημιουργίας να έρθει σε επαφή με όσο το δυνατόν περισσότερα κομμάτια της κοινωνίας, που αυτή την περίοδο βρίσκεται σε αναζήτηση διεξόδου από το οικονομικό και πολιτικό αδιέξοδο.

Ξέρουμε ότι είμαστε ακόμη στην αρχή μιας μακράς διαδρομής και θα βρεθούμε αντιμέτωποι με δυνάμεις του λαϊκισμού και της φιλανθρωπίας που προσπαθούν να εκμεταλλευτούν την πτώχεια και την εξαθλίωση που ήδη βιώνουν συμπολίτες μας καλλιεργώντας αυταπάτες ότι η κρίση θα περάσει και θα γυρίσουμε στην προ μνημονίου εποχή κατηγορώντας πότε τους νότιους πότε τους μετανάστες, πότε τους δημόσιους υπάλληλους, πότε τους διαδηλωτές, πότε όλους μας καλλιεργώντας δηλαδή λογικές του διαίρει και βασίλευε.

Ξέρουμε ακόμη ότι ζούμε τις τελευταίες στιγμές ενός κόσμου, βασισμένου στην εκμετάλλευση, την αδικία και σε μια ψευδαίσθηση αιώνιας αφθονίας. Ο κόσμος αυτός καταρρέει, και είναι στο χέρι μας να αναδείξουμε τώρα τις δομές, που όχι μόνο θα αντικαταστήσουν το υπάρχον αδιέξοδο, αλλά θα αποτελέσουν απτό παράδειγμα για τη δημιουργία σχέσεων αλληλεγγύης, συνεργατικότητας και αλληλοβοήθειας!

Το φεστιβάλ θα περιλαμβάνει τις εξής θεματικές:

 • Εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης-κολεκτίβες εργασίας
 • Αλληλέγγυα και ανταλλακτική οικονομία
 • Τοπικοποίηση, κοινωνικοποίηση, αποανάπτυξη

κατά την διάρκεια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις, εργαστήρια, ανταλλακτικά παζάρια, συναυλίες και άλλα καλλιτεχνικά δρώμενα.

Καλούμε όλες τις ομάδες που έχουν αναπτύξει δομές αλληλέγγυας και συνεργατικής οικονομίας και τον καθένα και την καθεμία που θέλει να βοηθήσει αυτή την προσπάθεια στην ανοιχτή συνέλευση του φεστιβάλ.

Σας περιμένουμε!

Εναλλακτικό Νόμισμα του Φεστιβάλ

Στο φεστιβάλ θα λειτουργεί κουζίνα με «εναλλακτικά σπεσιαλιτέ», ανταλλακτικό παζάρι και θα γίνεται χρήση εναλλακτικού νομίσματος.

Η ισοτιμία του νομίσματος θα είναι: ένα νόμισμα = ένα πιάτο φαγητό.

Μην διστάσεις! Έλα και φέρε μαζί με την παρέα και τους φίλους σου, χειροποίητα αντικείμενα, πράγματα που δεν έχεις ανάγκη αλλά είναι σε καλή κατάσταση, όπως:

 • μεταποιημένα προϊόντα,
 • σαπούνια, κεριά, αρωματικά, κηραλοιφές, βότανα,
 • βιβλία, cd,
 • ρούχα (μόνο σε άριστη κατάσταση),
 • σχολικά είδη, γραφική ύλη,
 • παιχνίδια,
 • αντικείμενα τέχνης,
 • είδη χειροτεχνίας,
 • μικρές γλάστρες με φυτά και λουλούδια.

Γνώρισε το ανταλλακτικό παζάρι, αντάλλαξε και απόκτησε πράγματα που έχεις ανάγκη.

Κι αν ακόμη δεν βρεις κάτι που να σου αρέσει, μπορείς να το ανταλλάξεις με εναλλακτικό νόμισμα έτσι ώστε να έχεις την ευκαιρία να δοκιμάσεις τις «σπεσιαλιτέ» του μάγειρα στην κουζίνα του Φεστιβάλ.

Σημασία έχει να γνωρίσεις ότι μπορούμε να ζήσουμε, να δημιουργήσουμε και να συνεργαστούμε, χωρίς ευρώ, δραχμή ή δολάριο…

Η βοήθεια και η συμμετοχή σου είναι πολύτιμη! Αντάλλαξε τον χρόνο σου με πράγματα ή φαγητό συμβάλλοντας στην επιτυχία του φεστιβάλ!

Σας καλούμε στον κόσμο της ανταλλαγής, της αλληλεγγύης και της συνεργατικότητας γιατί μπορούμε να ζήσουμε κι αλλιώς!!!

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων, Ομιλιών

Πρόγραμμα Εκδηλώσεων, Ομιλιών

Πρόγραμμα Παρασκευής 19.10, έναρξη 16:00

Χώρος Α
16.00-17.00Βίντεο από συλλογικότητες και εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης
17.00-18.30Τράπεζα Χρόνου Πλατείας Συντάγματος, Βιωματικό εργαστήρι ανταλλαγώνΣτα πλαίσια δημιουργίας νέων μορφών αλληλεγγύης και με κύριο στόχο την καταπολέμηση της αποξένωσης, της ατομικότητας και της κρίσης που βιώνει η κοινωνία μας, δημιουργήσαμε την Τράπεζα Χρόνου (http://www.time-exchange.gr/). Η Τράπεζα Χρόνου είναι ένα δίκτυο ανταλλαγής υπηρεσιών και γνώσεων που υποστηρίζεται από τη δική της μονάδα συναλλαγής –τον χρόνο. Για να βελτιώσουμε τις ζωές μας, πρέπει πρώτα να αλλάξουμε μέσα μας! Να αλλάξουμε νοοτροπία και να πράττουμε συλλογικά! Να εργαζόμαστε προς όφελος μας και όχι προς όφελος των αγορών και του κέρδους! Όλοι είμαστε ίσοι, σημαντικοί και έχουμε την ίδια αξία!
19.00Εγχειρήματα Εργασιακής Αυτοδιαχείρισης – Κολεκτίβες ΕργασίαςΚεντρική Συζήτηση Eισηγητές:

 • Σταύρος Σταυρίδης, Καθηγητής ΕΜΠ
 • Μάκης Αναγνώστου, Βιομηχανική Μεταλλευτική
 • Γιώργος Παπανικολάου, P2P Foundation
 • Χρυσόστομος Γαλανός, Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος

Συντονισμός:Εφημερίδα Δράση

22.00-23.30«SeedsOfFreedom – Σπόροι Ελευθερίας»– Μια ταινία από το Gaia Foundation (Ίδρυμα Γαία) και το Αφρικανικό Δίκτυο για τη βιοποικιλότητα.
“A Seed For Change – Ένας Σπόρος για την Αλλαγή», Αλέξανδρος Οικονομίδης – Καλλιεργώντας τον δρόμο μας έξω από την κρίση. Παρουσία του δημιουργού. Θα μιλήσει για το ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει, την ανάγκη διατήρησης των παραδοσιακών σπόρων στην εποχή μας και τις σχέσεις που χτίζουν τέτοιες ενέργειες.
Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ”, Συλλογική μετάφραση και υποτιτλισμός Ηλιόσποροι – Ένα ντοκιμαντέρ από την ομάδα του εργαστηρίου IN3. Ιστορίες μετασχηματισμού και αποκέντρωσης της κοινωνίας, και της οικονομίας, μέσα σε ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και αλληλέγγυο πλαίσιο.
Χώρος Β
16.30-17.30Οικολογικά Χωριά, Παρουσίαση και συζήτηση για τις ΟικοκοινότητεςΣκοπός της ομάδας είναι η αλληλοενημέρωση και διάδοση του κοινοτισμού  και των οικοκοινότητων (intentional communities) στην Ελλάδα, με μελλοντικό σκοπό την ίδρυση μιας οικοκοινότητας. (e mail: oikohoria@yahoo.gr)
18.00-19.00Εναρμόνιον, Οικολογικό και πολιτιστικό εργαστήριΤο οικολογικό και πολιτιστικό εργαστήρι «Εναρμόνιον» (http://eco-lab.blogspot.gr/) στοχεύει στην Οικολογική συνείδηση, τη συμφιλίωση και αρμονία με τη Φύση, στη συντήρηση/ διατήρηση και, κατ’ επέκταση, στη διαιώνιση της χλωρίδας και της πανίδας που συναποτελούν το φυσικό περιβάλλον.
19.00-22.00Βίντεο από συλλογικότητες και εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης.
Χώρος Γ
17.00-19.00Danzel, πρόγραμμα από τον Ζογκλέρ, Μάγο, ταχυδακτυλουργό
20.00-22.00Παιδική παράσταση «Το μαύρο ψαράκι» από την ομάδα Αστροναύτες.
Εξωτερικός Χώρος : ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ
21.00-23.30ΥΠΟΓΕΙΑ ΡΕΥΜΑΤΑNALYSSA GREENQUILOMBOMC YINKAROLLING FELLOWSΝΙΚΟΣ ΓΕΩΡΓΟΥΣΑΚΗΣ

Πρόγραμμα Σάββατο 20.10, έναρξη 11:00

Χώρος Α
12.00-13.00Συν-τροφεία Κορινθίας, Παρουσίαση ομάδας και συζήτησηΟ κοινωνικός συνεταιρισμός «Συν-τροφεία» είναι ένας αυτοδιαχειριζόμενος χώρος συνάντησης παραγωγών, καταναλωτών και γενικότερα ανθρώπων που επιθυμούν να προσφέρουν με οποιοδήποτε τρόπο. Η δημιουργία του προέκυψε από την απαίτηση των καιρών για αδιαμεσολάβητη κάλυψη των αναγκών του τοπικού αλλά και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου στα πλαίσια της αλληλέγγυας οικονομίας και του δίκαιου εμπορίου. Στόχοι μας είναι η επιδίωξη του κοινωνικού οφέλους και η εξυπηρέτηση γενικότερων κοινωνικών συμφερόντων, η ενδυνάμωση της κοινωνικής συνοχής, η καλλιέργεια πνεύματος συνεργασίας και αλληλεγγύης, η προώθηση της απασχόλησης, η επιμόρφωση, εκπαίδευση και πληροφόρηση για την Συνεταιριστική Παιδεία και την Κοινωνική Οικονομία.(http://www.facebook.com/KoinonikosSynetairismosSynTropheia)
13.30-15.00Δίκτυα Βότσαλο και Μπουτσούνι, Παρουσίαση ομάδων και συζήτηση σχετικα με τη συνεργασία των δικτύων.Η ομάδα «Βότσαλο» (http://votsalo.org)  ξεκίνησε τις συναντήσεις της πριν 1 περίπου χρόνο, με κοινή αφετηρία  την θέληση για αυτοοργάνωση και  αυτοδιαχείριση. Μέσα από τη συνεχή διαβούλευση,  επιδιώξαμε  την συναίνεση και όπου ήταν δυνατό την  ομοφωνία για τις αποφάσεις μας. Με γνώμονα τις βασικές μας αρχές (ισότητα, αλληλεγγύη, αλληλοσεβασμό, συνεργατικότητα, δικαιοσύνη, ισοτιμία)  καταφέραμε να δώσουμε «ζωή» στο δίκτυο αλληλέγγυας οικονομίας «βότσαλο» στα τέλη του Ιουλίου που μας πέρασε.Το Δίκτυο ΤΕΜ Κέρκυρας «Μπουτσούνι» (http://boutsouni.blogspot.gr/) είναι μια ένωση φίλων που ανταλλάσσουν προϊόντα και υπηρεσίες μεταξύ τους χωρίς χρήματα, αλλά με μια τοπική εναλλακτική μονάδα μέτρησης, το «Μπουτσούνι». Έχοντας ένα λογαριασμό σε μια βάση δεδομένων στο διαδίκτυο, μπορεί ο καθένας να ανταλλάσσει προϊόντα και υπηρεσίες με άλλα μέλη και να «αμοίβεται» ή να «πληρώνει» σε «Μπουτσούνια». Η κάθε συναλλαγή καταγράφεται και ο κάθε λογαριασμός χρεώνεται ή πιστώνεται μέχρι ένα ορισμένο όριο. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η συσσώρευση κέρδους, αφενός, αλλά και η υπερχρέωση, αφετέρου.Παράλληλη δράση κάποιων μελών αφορά και στην συλλογική καλλιέργεια γης, σε κτήματα που προσφέρονται στο «Μπουτσούνι» από τους ιδιοκτήτες τους για το σκοπό αυτό και για κατανάλωση των παραγόμενων προϊόντων μέσα στο ίδιο το Δίκτυο.
19.00ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΑ ΚΑΙ ΑΝΤΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΚεντρική Συζήτηση, εισηγητές:

 • Χρήστος Παπαιωάννου -ΤΕΜ- Μαγνησίας
 • Ειρήνη Σωτηροπούλου -Υποψήφια Διδάκτωρ στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών, Παν. Κρήτης
 • Θωμάς Άνεμος και Βαγγέλης Βλαχάκης- Αγροναύτες-Δίκτυο Παραγωγών Πελοποννήσου και Καταναλωτών Αθήνας
 • Κώστας Διάκος, Νομικός

Συντονισμός: Δίκτυο Βότσαλο

22.00ΠΡΟΒΟΛΕΣ:

 • “Χαλκιδική SOS – Ενημερωτικό ντοκιμαντέρ για τις επιπτώσεις των μεταλλευτικών δραστηριοτήτων στην Χαλκιδική.
 • “Μεταλλεία Χαλκιδικής: Σύντομη ιστορία ενός αντάρτικου”Unfollow, Στεφανία Μιζάρα – Μια μικρή ταινία για τον αγώνα των κατοίκων της βορειοανατολικής Χαλκιδικής ενάντια στα μεταλλεία. Παρουσία των δημιουργών.
 • “Ανώνυμος”, Κινηματογραφική Ομάδα Διακόπτες – Η πρώτη ταινία μικρού μήκους της ομάδας. Με την παρουσία μελών της ομάδας.
 • “Το χρήμα είναι χρόνος”, Κινηματογραφιστές σε κρίση – Μικρού μήκους ταινία για όλους αυτούς που ο χρόνος τους δεν έγινε ποτε χρήμα. Παρουσία μελών της ομάδας.
Χώρος Β
14.00-15.00Εργαστήριο Φωτογραφίας, από την Ειρήνη Φοσγκεράου & την Παναγιώτα ΚαντιάνηΑπευθύνεται σε αρχάριους και έμπειρους ερασιτέχνες φωτογράφους με δική τους φωτογραφική μηχανή (compact ή DSLR, με καλώδιο USB). Θα συναντηθούμε για μια σύντομη εισήγηση και οριοθέτηση του θέματος και θα κουβεντιάσουμε για την προσωπική προσέγγιση που θα επιλέξει ο κάθε φωτογράφος. Θα ακολουθήσει η φωτογράφιση που θα γίνεται ελεύθερα στο χώρο του φεστιβάλ. Αργότερα το απόγευμα -αλλά και κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης- μπορεί να φέρνει ο κάθε φωτογράφος το υλικό του, ώστε να κουβεντιάσουμε για τις φωτογραφικές εμπειρίες και για το πώς διαμορφώνονται τα κριτήρια στην πράξη, και θα κάνει ο καθένας την τελική επιλογή του. Οι επιλεγμένες φωτογραφίες όλων των ημερών θα προβληθούν ως συλλογικό Photo-documentation -μέσα από τις διαφορετικές ματιές των δημιουργών- το Σάββατο και την Κυριακή στην αίθουσα Β.
15.30-16.30Σπιθάρι, Παρουσίαση ομάδας και συζήτησηH ομάδα Σπιθάρι-Wakinglife (http://osegreece.wordpress.com/υποστηρικτές/σπιθάρι-marathon-project/) στοχεύει να δημιουργήσει ένα ζωντανό μοντέλο βιωσιμότητας και αυτάρκειας το οποίο θα αποτελέσει  χώρος συνάντησης ανθρώπων που θέλουν να γνωρίσουν τον Οικοκοινοτισμό. Επιθυμούμε με αυτό το τρόπο να συμβάλουμε στην επέκταση και ανάπτυξη ενός δικτύου Οικοκοινοτήτων. Βασικό μας μέλημα θα είναι να επεξεργαστούμε, ερευνήσουμε, εξελίξουμε καινοτόμες ιδέες σχετικά με ενεργειακή, διατροφική και στεγαστική αυτάρκεια και στη συνέχεια να τις εφαρμόσουμε πρακτικά. Θεωρούμε σημείο-κλειδί για την επιτυχία της προσπάθειας μας την ανταλλαγή γνώσης και εμπειρίας.
17.00-19.00Κοινά Αγαθά : Η Οργάνωση της Παραγωγής πέρα από το Κράτος και την ΑγοράDLNΔίκτυο για την ψηφιακή απελευθέρωση, Ομιλητές:

 • Γιώργος Παπανικολάου,
 • Αντώνης Μπρούμας,
 • Νίκος Ρούσσος

Με αφορμή στην ταινία των  Monty Python. «Life of Brian» προτάθηκε η ονομασία της ομάδας Digital Liberation Network (http://dln.gr/). Η υπό συγκρότηση συλλογικότητα έχει ως σκοπούς την ανατροπή των επιλογών που θέτουν οι κυρίαρχοι συσχετισμοί εξουσίας για την κοινωνία της πληροφορίας, την αλλαγή κεντρικών πολιτικών στην κοινωνία της πληροφορίας με βάση μία ριζοσπαστική πολιτική ατζέντα, που θα προκύπτει από την πρακτική των κοινωνικών κινημάτων και τις ανάγκες της κοινωνίας, τη μαχητική παρέμβαση στο δημόσιο διάλογο σε σχέση με τα ψηφιακά δικαιώματα και τις ελευθερίες πάνω στη βάση της πολιτικής αυτής ατζέντας και την παραγωγή λόγου και γνώσης, ώστε τα κοινωνικά κινήματα να δίνουν από καλύτερες θέσεις τους αγώνες για την πρόοδο της κοινωνίας της πληροφορίας σε συνθήκες ελευθερίας και κοινωνικής δικαιοσύνης.

19.00-20.00Βίντεο από συλλογικότητες και εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης
20.00-21.00Προβολές απο το Εργαστήρι Φωτογραφίας
21.00-22.00 Βίντεο από συλλογικότητες και εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης
Χώρος Γ
13.00-17.00Εργαστήριο κινούμενης εικόνας για παιδιά με ανακυκλώσιμα υλικά από την ομάδαKINOglaz.
17.30-18.30Ήλεκτρο: Δίκτυο Ανταλλαγής και Αλληλεγγύης Μυτιλήνης, Παρουσίαση δικτύου και συζήτησηΤο δίκτυο ανταλλαγής και αλληλεγγύης «Ήλεκτρο» (http://diktyolesvou.wordpress.com) ξεκίνησε στη Μυτιλήνη τον Φεβρουάριο του 2011 με 33 άτομα. Σήμερα είναι ένα δίκτυο των 140 εγγεγραμένων μελών. Έχουμε κάνει περίπου 200 ανταλλαγές όπου υπάρχει μία από πριν καθορισμένη τιμή (10 Ήλεκτρο) για οποιαδήποτε εργασία προσφερθεί, ανεξάρτητα κόπου, εξειδίκευσης και απαιτούμενου χρόνου. Έχουμε διοργανώσει 2 ανοιχτά υπαίθρια ανταλλακτικά παζάρια με ελεύθερη προσέλευση για όλο τον κόσμο (και εκτός Ήλεκτρο) και πολύ πρόσφατα εφαρμόσαμε την αλληλεγγύη στην πράξη, αναπτύσσοντας δράση ενάντια στις άθλιες συνθήκες κράτησης  των προσφύγων και μεταναστών στα αστυνομικά τμήματα.
Χώρος Δ
16.30-18.00Εργαστήρι Χορού, Από την Έλενα ΜαρκέζεΣυλλέγοντας και ερμηνεύοντας τους χορούς του κόσμου η Έλενα Μαρκέζε οραματίζεται να καθιερώσει ένα νέο είδος χορού όπου όλες οι κουλτούρες από την παγκόσμια κολεκτίβα θα ενοποιηθούν σε ένα μοναδικό κράμα, το χορό «Nativa».  Στο εργαστήρι αυτό, μας δίνεται η ευκαιρία να μοιραστούμε το όραμά της μέσα από πρακτική άσκηση.
18.00- 20.00Εργαστήρι Χορού, Από την Μαριέτα Βέττα & Πωλίνα ΚρεμαστάΈνα συνεργατικό μάθημα σύγχρονου χορού το οποίο θα ξεκινήσει με ζέσταμα, θα περάσει σε ασκήσεις συνεργασίας, εμπιστοσύνης ή και αυτοσχεδιασμού, για να κορυφωθεί μ’ έναν ομαδικό χορευτικό συνδυασμό.
Εξωτερικός Χώρος
12.00-13.00Νέα Γουινέα, Εργαστήρι  παρουσίασης της κατασκευής ΑνεμογεννήτριαςΗ «Νέα Γουινέα» (http://neaguinea.org/) είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009, θέτοντας ως κεντρικό στόχο την αυτοδιαχείριση βασικών μας αναγκών όπως ητροφή, η ενέργεια, η υγεία και η ένδυση. Στο εργαστήρι αυτό παρουσιάζουμε τη διαδικασία κατασκευής και συναρμολόγησης μιας μικρής ανεμογεννήτριας 350W πού έχει φτιαχτεί στα πλαίσια των σεμιναρίων που οργανώνουμε. Θα δούμε την κατασκευή των πτερυγίων από ξύλο, την κατασκευή της γεννήτριας από μαγνήτες, πολυεστερική ρητίνη και σύρμα χαλκού και τηνκατασκευή της ουράς και του συστήματος αεροδυναμικού φρένου της ανεμογεννήτριας. Στην συνέχεια θα αναφερθούμε στα βασικά στοιχεία οικιακών συστημάτων ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, που μπορεί να αποτελούνται από φωτοβολταϊκά πλαίσια, μικρές ανεμογεννήτριες και μικρά υδροηλεκτρικά, δίνοντας έμφαση στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας για μια αγροτική κατοικία.
13.30-15.30Ασώματοι: κοινοτικοί αυτοδιαχειριζόμενοι κήποι στο ιστορικό κέντρο της πόληςΟι Ασώματοι (http://astikoperivoli.wordpress.com/) είναι μια ομάδα που προέκυψε από την δημιουργία του αυτοδιαχειριζόμενου κοινοτικού  λαχανόκηπου της οδού Ασωμάτων που καταστράφηκε ολοσχερώς από το Υπουργείο Πολιτισμού τον Αύγουστο. Η ομάδα στεγάζεται στην κατάληψη του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ και συνεχίζει τη δράση της με την καταγραφή χώρων για την δημιουργία αυτοδιαχειριζόμενων κοινοτικών λαχανόκηπων στο κέντρο της πόλης. Συγκεκριμένα έχουμε εντοπίσει τρία αστικά κενά που ο συμμετοχικός σχεδιασμός τους θα ξεκινήσει στο εργαστήριο. Το εργαστήριο θα συνεχιστεί στην κατάληψη του θεάτρου ΕΜΠΡΟΣ.
21.00-23.30ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

 • Φucka
 • DRAMA QUEEN
 • OUZO THE BAND
 • ΑΕΡΑ ΠΑΤΕΡΑ
 • ΝΙΚΟΣ ΞΥΔΗΣ & ΒΑΛΕΡΙΑ ΚΟΥΡΟΥΠΗ
 • ΤΑΝΙΑ ΚΙΚΙΔΗ
 • Πάνος Αθανασόπουλος-stand up comedy

Πρόγραμμα Κυριακή 21.10, έναρξη 11:00

Χώρος Α
12.00-13.30Δίκτυο Οικοκοινότητα, Η Πρόταση του Δικτύου Οικοκοινότητα για τα πρώτα βήματα ξεπεράσματος της κρίσηςΗ πρόταση του Δικτύου «Οικοκοινότητα» (http://oikodiktyo.espivblogs.net/), ενός πανελλαδικά αυτοοργανωμένου δικτύου στη βάση των σχέσεων αλληλεγγύης και συνεργασίας οικοπαραγωγών & ενεργών πολιτών, για τα πρώτα βήματα ξεπεράσματος της κρίσης. Σκοπός του δικτύου είναι η προώθηση της οικολογικής παραγωγής και των κοινοτιστικών εναλλακτικών δραστηριοτήτων.
13.30-14.30“Φόρος τιμής στην Καταλονία ΙΙ”, Συλλογική μετάφραση και υποτιτλισμός Ηλιόσποροι – Ένα ντοκιμαντέρ από την ομάδα του εργαστηρίου IN3. Ιστορίες μετασχηματισμού και αποκέντρωσης της κοινωνίας, και της οικονομίας, μέσα σε ένα πιο δίκαιο, βιώσιμο και αλληλέγγυο πλαίσιο.
15.00-16.30Etika Mondo, Παρουσίαση και συζήτηση με τον Boris AubligineΟ Boris Aubligine, ακτιβιστής με ενεργό δράση στα κινήματα Indignados/Occupy και ιδρυτής του Εtika Μondo (http://etikamondo.org), θα μιλήσει για την παγκόσμια κοινωνική αλλαγή και θα καταπιαστεί με την πρόκληση που εμπεριέχει η διαδικασία αλλαγής του κόσμου και κυρίως με την ανάδυση ενός νέου τρόπου σκέψης, που περιλαμβάνει έννοιες όπως ο φεμινισμός, η οικολογία, η υγεία. Θα αναφερθεί στην αναγκαιότητα της παγκόσμιας δικτύωσης των τοπικών πρωτοβουλιών και θα παρουσίασει την πρωτοβουλία Etika Mondo, που έχει στόχο να επιτύχει αυτή την πρόκληση.
16.30-17.00ΈλεναΜαρκέζε, ΧορόςReggaeton, hiphopBelly dance
17.00-18.30Θεατρική παράσταση: Επιτάφιος από τη θετραική ομάδα Νεάπολης
19.00ΤΟΠΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΠΟΙΗΣΗ, ΑΠΟΑΝΑΠΤΥΞΗΚεντρική Συζήτηση, εισηγητές:

 • Γιώργος Κολέμπας, Πρώην εκπαιδευτικός, Βιοκαλλιεργητής, μέλος Οικοκοινότητας, Συγγραφέας
 • Γιώργος Λιερός, Συγγραφέας
 • Γιάννης Μπίλλας, Εκπαιδευτικός, Βιοκαλλιεργητής, μέλος των Από Κοινού (Κίνηση Πολιτών για την Αποανάπτυξη και την Άμεση Δημοκρατία-www.apokoinou.com)
 • Γιώργος Καλλής, Καθηγητής στο Αυτόνομο Πανεπιστήμιο Βαρκελώνης

Συντονισμός: Ηλιόσποροι

22.00ΠΡΟΒΟΛΕΣ:

 • Caravan Project Stories η χρησιμότητα των ιστοριών σε καιρούς κρίσης -Συζήτηση με τους Στρατή Βογιατζή & Θέκλα Μαλάμου από την ομάδα Caravan Project.
 • “Ο Τυφλός Ψαράς”, Στρατής Βογιατζής & Θέκλα Μαλάμου – Ντοκιμαντέρ-πορτρέτο του κυρ Γιάννη σε ένα ταξίδι-παραμύθι στις στιγμές της ζωής ενός τυφλού ψαρά, απ’τη σειρά ‘Ξεχωριστοί Άνθρωποι’.
Χώρος Β
12.30-13.30Αυτοδιαχειριόμενος αγρός στο Ελληνικό, Παρουσίαση και συζήτησηΣτις σημερινές δύσκολες συνθήκες και στα ακόμη δυσκολότερα χρόνια που έρχονται, πρέπει να ληφθούν πρωτοβουλίες στον αστικό χώρο που να απαντάνε στις ανάγκες στέγασης, περίθαλψης, διατροφής κάποιων πληθυσμιακών ομάδων που αντιμετωπίζουν ακόμη και προβλήματα επιβίωσης. Καιρός είναι να δοκιμάσουμε στην πράξη και να λειτουργήσουμε «αυτοδιαχειριζόμενους αστικούς αγρούς» -όπως ο Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού (http://agroselliniko.blogspot.gr/)- οριζόντιους ή κάθετους, σε υφιστάμενα παλιά ή νέα κτίρια, με τη συνδρομή των Ο.Τ.Α και των πρωτοβουλιών κατοίκων.
14.00-15.00Εργαστήρι Φωτογραφίας, από την Ειρήνη Φοσγκεράου & την Παναγιώτα ΚαντιάνηΑπευθύνεται σε αρχάριους και έμπειρους ερασιτέχνες φωτογράφους με δική τους φωτογραφική μηχανή (compact ή DSLR, με καλώδιο USB). Θα συναντηθούμε για μια σύντομη εισήγηση και οριοθέτηση του θέματος και θα κουβεντιάσουμε για την προσωπική προσέγγιση που θα επιλέξει ο κάθε φωτογράφος. Θα ακολουθήσει η φωτογράφιση που θα γίνεται ελεύθερα στο χώρο του φεστιβάλ. Αργότερα το απόγευμα -αλλά και κατά τη διάρκεια της φωτογράφισης- μπορεί να φέρνει ο κάθε φωτογράφος το υλικό του, ώστε να κουβεντιάσουμε για τις φωτογραφικές εμπειρίες και για το πώς διαμορφώνονται τα κριτήρια στην πράξη, και θα κάνει ο καθένας την τελική επιλογή του. Οι επιλεγμένες φωτογραφίες όλων των ημερών θα προβληθούν ως συλλογικό Photo-documentation -μέσα από τις διαφορετικές ματιές των δημιουργών- το Σάββατο και την Κυριακή στην αίθουσα Β.
17.00-19.00Γιάννης Μακριδάκης, Συζήτηση:Άλλο είναι η Ζωή κι άλλο αυτό που ζούμεΜια προσέγγιση του συγγραφέα Γιάννη Μακριδάκη (http://yiannismakridakis.gr) στα βασικά της ζωής μας. Στη ζωή που αφήσαμε για να ενταχθούμε στο πλαστό και πλάνο χρηματοοικονομικό σύστημα ως σκλάβοι.  Η απομάκρυνση του ανθρώπου από το φυσικό του περιβάλλον ως αιτία συμπεριφορών που συντηρούν τον φαύλο κύκλο της καταστροφής. Η αστικοποίηση του πλανήτη ως ρίζα του κακού. Και μια πρόταση: Ανάπτυξη με έργα μικρής κλίμακας, σεβασμός και ανάδειξη του φυσικού και πολιτισμικού κεφαλαίου της χώρας, του μοναδικού μας πλούτου. Παρουσίαση-Κίνημα 18 (www.kinima18.gr): Δικτύωση και συν-δράση όλων των πολιτών και των συλλογικοτήτων που αγωνίζονται ανά την Ελλάδα για κοινωνίες αλληλεγγύης και συνεργασίας μεταξύ συμπληρωματικών ανθρώπων και όχι πια ανταγωνιστικών ατόμων.
19.00-20.00Βίντεο από συλλογικότητες και εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης
20.00-21.00Προβολές από το Εργαστήρι Φωτογραφίας
21.00-22.00Βίντεο από συλλογικότητες και εγχειρήματα εργασιακής αυτοδιαχείρισης
Χώρος Γ
13.00-14.00Εργαστήρι αυτογνωσίας, Από τη Δήμητρα ΣακελλάρηΕδώ και λίγες δεκαετίες ο δυτικός “πολιτισμός” -και μάλλον σύστημα θα ταίριαζε καλύτερα η λέξη- μας έχει μεταβάλει σε ρομπότ παρά σε ανθρώπινα όντα με κρίση, λογική και συναισθήματα και όλα θυσιάζονται στο βωμό του υλικού κέρδους. Στο εργαστήρι θα γνωρίσουμε τρόπους που θα μας βοηθήσουν να παρακάμψουμε τις εξωτερικές παγίδες και να επικεντρωθούμε στον πραγματικό μας εαυτό και στην αυθόρμητη φύση του καθενός από εμάς, να αναπτύξουμε τα ταλέντα μας, την αντίληψή μας και τις ικανότητές μας, τα οποία συνήθως μπλοκάρονται από χίλιους δυο παράγοντες και μένουν ανεκδήλωτα.
15.00-17.00Ελάτε να παίξετε με τον κλόουν Τάκη Νομισματάκη και την παρέα του.
17.00-19.00Εργαστήριο λόγου, θεάτρου και εικαστικών από την ομάδα Σαΐτα .
19.00-21.00Παιδική παράσταση «Ακούς τη γιορτή…» από την ομάδα Τσόκαρα.
Χώρος Δ
15.00-18.00Βιωματικό ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ Χαράς Αλεξάκη (Δραματοπαιδαγωγού- M.Ed Drama andtheCreative Arts in Education) έκφρασης κ δημιουργικής επικοινωνίας. Ανοιχτή πρόσκληση για απροσδόκητες συναντήσεις με σένα και τον άλλο, σε ένα δρόμο με στάσεις, που επιφυλάσσει εκπλήξεις. Κάτι σαν το κυνήγι του χαμένου θησαυρού, που παίζαμε, όταν ήμασταν παιδιά. Εδώ οι συμμετέχοντες εμψυχώνονται να αφουγκραστούν το παιδί  μέσα τους και τον άλλο άνθρωπο, το συνταξιδιώτη  τους. Δοκιμάζουν τις αισθήσεις και τη φαντασία τους, δοκιμάζουν την ανθρώπινη ανάγκη τους να παίξουν μαζί, να πειραματιστούν,  να ονειρευτούν,  να νοιώσουν την εσωτερική και εξωτερική μουσική των πραγμάτων και να την εκφράσουν ελεύθερα. Με αφορμή ένα τραγούδι, ένα παραμύθι ή ένα ποίημα, πότε ως πρωταγωνιστές και πότε ως κοινό, αναδημιουργούν τις μικρές τους ιστορίες, χωρίς σκηνικά ή άλλα υλικά εμπόδια… και ξαφνικά…, παίρνουν τη ζωή τους στα χέρια τους!
Εξωτερικός Χώρος
11.00-12.00Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός στο Ελληνικό, Επίσκεψη και  φύτεμα στον Αυτοδιαχειριζόμενο Αγρό στο Ελληνικό
13.00-14.00Νέα Γουινέα, Εργαστήρι -Σπιτικό Φαρμακείο από ΒόταναΗ “Νέα Γουινέα” (http://neaguinea.org/) είναι μια προσπάθεια που ξεκίνησε το Σεπτέμβριο του 2009, θέτοντας ως κεντρικό στόχο την αυτοδιαχείριση βασικών μας αναγκών όπως ητροφή, η ενέργεια, η υγεία και η ένδυση. Στο εργαστήρι αυτό προσεγγίζουμε τη βοτανοθεραπεία στα πλαίσια της αυτοδιαχείρισης της υγείας και αναλύουμε κάποιες βασικές έννοιες σε σχέση με τη δράση των βοτάνων στο ανθρώπινο σώμα. Περιγράφουμε διάφορες μεθόδους παρασκευής σπιτικών γιατρικών (παρασκευή βαμμάτων, κηραλοιφών, σιροπιών κτλ.) απλοποιώντας τις διαδικασίες και παραθέτουμε όλες τις απαραίτητες πληροφορίες για ασφαλή πειραματισμό με τα φυτά ως θεραπευτικά μέσα.
16.00-17.00Εργαστήρι χειροποίητης κατασκευής με φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά με τη Κατερίνα ΛάμπρουΘα μάθουμε να κατασκευάζουμε εύχρηστες χειροποίητες κατασκευές από φυσικά και ανακυκλώσιμα υλικά και να δημιουργούμε πρωτότυπα κοσμήματα από σύρμα.
18.00-19.00Μοίρασμα/Ανταλλαγή Σπόρων Παραδοσιακών ΠοικιλιώνΔίκτυο Σποροπαραγωγών «Δρυάδες»Τράπεζα Σπόρων Συνεργατικού Καφενείου Ακαδημίας ΠλάτωνοςΟικολογική Εθελοντική Κίνηση «Μητέρα Γη»A Seed for Change-Ένας Σπόρος για την ΑλλαγήΟικοκοινότητα Σπιθάρι-WakingLifeΦέρτε τους σπόρους που έχετε να τους ανταλλάξουμε, να τους μοιραστούμε και να μάθουμε τα μυστικά που κρύβουν μέσα τους!
21.00-23.30ΣΥΝΑΥΛΙΕΣ

 • ΘΑ ΣΕ ΠΑΡΩ ΝΑ ΦΥΓΟΥΜΕ
 • ΜΗΤΕΡΑ ΦΑΛΑΙΝΑ ΤΥΦΛΗ
 • ΜΑΡΘΑ ΜΕΝΑΧΕΜ
 • ΠΕΡΒΟΛΑΡΑΚΗ ΓΙΟΥΛΗ-ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΓΚΙΚΑΣ
 • ΠΟΥΛΙΚΑΚΟΣ ΚΑΙ ΑΔΕΣΠΟΤΑ ΣΚΥΛΙΑ
 • ΝΤΕΡΤΙ DANCING
 • ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΤΡΑ

Πρόγραμμα Παιδικών Εργαστηρίων & Παραστάσεων

Το παιδικό τμήμα στα πλαίσια του 1ου Εναλλακτικού Φεστιβάλ Αλληλέγγυας και Συνεργατικής Οικονομίας παρουσιάζει ένα πρόγραμμα με ποικίλες δραστηριότητες που αφορούν στα παιδιά. Στο χώρο του φεστιβάλ έχει προβλεφθεί ένας χώρος στον οποίο τα παιδιά έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθούν δραστηριότητες όπως παιδικές παραστάσεις, εργαστήρια κινούμενης εικόνας, θεατρικού παιχνιδιού, εικαστικών, δημιουργικής γραφής.

Παράλληλα θα λειτουργεί ανταλλακτήριο με παιχνίδια, βιβλία και παιδική γωνιά για παιχνίδιμε χρώματα, κατασκευές κι εκπλήξεις, ανοιχτό όλη τη μέρα καιπροσβάσιμο από όλους.

 • Παρασκευή 19/10/2012
  • 17.00-19.00:Danzel πρόγραμμα από τον Ζογκλέρ, Μάγο, ταχυδακτυλουργό.
  • 20.00-21.00:Παιδική παράσταση «Το μαύρο ψαράκι» από την ομάδα Αστροναύτες.
 • Σάββατο 20/10/2012
  • 13.00-17.00: Εργαστήριο κινούμενης εικόνας με ανακυκλώσιμα υλικά από την ομάδα ΚINOglaz.
 • Κυριακή 21/10/2012
  • 15.00-17.00: Ελάτε να παίξετε με τον κλόουν Τάκη Νομισματάκη και την παρέα του.
  • 17.00-19.00:Εργαστήριο λόγου, θεάτρου και εικαστικών από την ομάδα Σαΐτα.
  • 19.00-21.00Παιδική παράσταση «Ακούς τη γιορτή…» από την ομάδα Τσόκαρα.

Ο στόχος μας δεν ήταν να δημιουργήσουμε έναν ακόμα παιδότοπο αλλά να δοθεί ο χώρος και ο χρόνος στα παιδιά να ασχοληθούν με ποικίλα αντικείμενα με κύριο εργαλείο τη συνεργασία.

Διοργανώτριες Ομάδες

Οι ομάδες που συμμετέχουν στη διοργάνωση του φεστιβάλ είναι:

 1. Αγροναύτες
 2. Ανταλλακτικό Παζάρι Αλληλεγγύης -Βιβλίων κ.ά. Αγαθών – Λ.Σ. Πλατείας Συντάγματος
 3. Δίκτυο Βότσαλο
 4. Εφημερίδα Δράση
 5. ερέα Κόρινθος
 6. Ηλιόσποροι
 7. Kοινωνικός συνεταιρισμός «συν-τροφεία» (Κορινθίας)
 8. Νέα Γουινέα
 9. Οικολογικά Χωριά
 10. δίκτυο ΟΙΚΟΚΟΙΝΟΤΗΤΑ
 11. Πλατφόρμα δικτύωσης Ένας Άλλος Κόσμος
 12. Σπιθάρι -Marathon Project
 13. Συν Άλλοις
 14. Συνεργατικό Καφενείο Ακαδημίας Πλάτωνος
 15. Τράπεζα Χρόνου Πλατείας Συντάγματος
 16. δίκτυο Φασούλι
 17. Αυτοδιαχειριζόμενος Αγρός Ελληνικού
 18. Ασώματοι (Αυτοδιαχειριζόμενος κήπος)
 19. Art Bank
 20. Συλλογική Κουζίνα »Ο Άλλος Άνθρωπος»
 21. Συλλογικό & Συνεργατικό Ξυλουργείο » Μαστοράτζα»

 19-20-21 Οκτωβρίου Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (Πρώην Αμερικάνικη Βάση)

Πως Μπορείτε να Βοηθήσετε

Βοηθήστε το festival με τους εξής τρόπους:

Στο φεστιβάλ ευελπιστούμε όλα τα προϊόντα που θα προσφέρουμε  να προέρχονται από δωρεές παραγωγών ή δικές μας. Ζητάμε δωρεές:

 

 • λαχανικών για μαγείρεμα
 • φρούτων για χυμούς
 • ζυμαρικά, ρύζι
 • κρασί, μπύρα, τσίπουρο, ρακί

Θα χρειαστούμε επαγγελματίες που θα εργαστούν αφιλοκερδώς για τα εξής:

 • Μικροφωνική εγκατάσταση
 • Ηλεκτρολόγος

καθώς και άτομα που θα βοηθήσουν:

 • στην αφισοκόλληση
 • στις μεταφορές (αυτοκίνητο, βανάκι)

Επίσης χρειαζόμαστε εθελοντές που θα εργαστούν σε βαρδιες τις τρεις ημέρες του φεστιβαλ στις εξής ομάδες:

 • Κουζίνα/Μπαρ
 • Καθαριότητα
 • Περιφρούρηση
 • Υποδοχή
 • Παιδότοπο
 • Μεταφορά μηχανημάτων
 • Ηχοληψία
 • Γιατρούς για επείγοντα περιστατικά

Παρακαλούνται όσοι ενδιαφέρονται να επικοινωνήσουν άμεσα μαζί μας: about@festival4sce.org

Πως θα Έρθετε

Με αυτοκίνητο

Από το κέντρο της Αθήνας ακολουθούμε τη Λεωφόρο Βουλιαγμένης (απόσταση μέχρι προορισμό 8.3 χλμ). Μετά τη γέφυρα Αλεξιουπόλεως (περιοχή Αργυρούπολης) βλέπουμε στο βάθος δεξιά το κόκκινο υδραγωγείο. Στα φανάρια πριν το υδραγωγείο στρίβουμε δεξιά. Το πρώτο κτίριο που συναντάμε είναι η τροχαία Ελληνικού, συνεχίζουμε για 200 μέτρα περίπου και φτάνουμε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού.

Με λεωφορείο

Η πρόσβαση  με λεωφορείο είναι πολύ εύκολη αφού βρισκόμαστε μόνο 200 μέτρα από την Λεωφόρο Βουλιαγμένης.  Η στάση που πρέπει να κατεβείτε είναι η «ΛΑΒΑΣΣΑ«.

Παρακάτω μπορείτε να δείτε τα δρομολόγια των λεωφορείων που μπορούν να σας εξυπηρετήσουν για να έρθετε στο φεστιβάλ.

Αριθμός ΓραμμήςΟνομασία Γραμμής
171ΣΤ. ΑΓ. ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ – ΒΑΡΚΙΖΑ (Μέσω ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)
205ΓΛΥΦΑΔΑ – ΣΟΥΡΜΕΝΑ – ΤΕΡΨΙΘΕΑ (ΚΥΚΛΙΚΗ)
790ΓΛΥΦΑΔΑ – ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ (ΑΓ. ΑΝΤΩΝΙΟΣ)
Α3ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΓΛΥΦΑΔΑ (ΕΥΡΥΑΛΗ) (Μέσω ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)
Β3ΑΚΑΔΗΜΙΑ – ΓΛΥΦΑΔΑ(ΚΑΡΑΧΑΛΙΟΥ)(Μέσω Λ.ΒΟΥΛΙΑΓΜΕΝΗΣ)
Χ97ΣΤΑΘΜΟΣ ΔΑΦΝΗΣ – ΑΕΡΟΛ. ΑΘΗΝΩΝ (EXPRESS)

Εδώ μπορείτε να δείτε όλα τα δρομολόγια του ΟΑΣΑ: http://www.oasa.gr/routes.php?id=dimoi_1

19-20-21 Οκτωβρίου Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικού (Πρώην Αμερικάνικη Βάση)

Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας – Σελίδα Facebook
Εναλλακτικό Φεστιβάλ Αλληλέγγυας & Συνεργατικής Οικονομίας – Επίσημη Ιστοσελίδα

Short link: http://occupygr.com/?p=2417

Κοινή χρήση αυτής της σελίδας: Share

Εκτυπώστε τη σελίδα: print

Δημοσιεύτηκε στο actions, autonomy, capitalism, global square, messages, movement, solidarity Με ετικέτα: , , , , , , , , , , , , , , , ,